Před samotnou očistou je třeba provést přípravu a změkčení nánosů a usazenin v organismu.
Asi tři až čtyři dny před samotnou procedurou je třeba jíst jen rostlinnou potravu a pít větší množství čerstvých šťáv, které připravíme z dvanácti dílů červené řepy a čtyř až pěti dílů kyselejších jablek.Výhodou je si každý den ráno dávat očistný klystýr.V den očisty si po ranní stolici udělejte klystýr a následně lehce posnídejte.Po lehkém obědě si za jednu až dvě hodiny můžete začít prohřívat jaterní oblast.Samotná očista se zahájí kolem devatenácté hodiny.Připravte si dvě sklenice (2 dl),jednu s olivovým olejem (za studena lisovaným-čím zelenější tím lepší) a druhou sklenici s citronovou šťávou.Vypijte jeden až dva doušky oleje a zapijte stejným množstvím citronové šťávy.Po patnácti až dvaceti minutách, není-li vám nevolno, vše zopakujte.Zase vyčkejte a celý proces opakujte do vypití obou sklenic.Pokud by jste pití oleje špatně snášeli a chtělo by se vám zvracet, vyčkejte, dokud nevolnost neodezní a po té pokračujte.
Pak si klidně sedněte,čtěte si a zůstaňte v klidu.Můžete si stále zahřívat oblast jater (v pravém podžebří).
Kolem dvacáté třetí hodiny nebo později (může to být i k ránu), kdy je biorytmus jater na vrcholu, se kameny a nečistoty z jater a žlučníku začnou vypuzovat, což se projeví průjmem.Průjem dostanete obvykle i ráno nebo i během dne.Může vyjít velké množství kamenů různých barev a velikostí. Od černé, zelené, žluté s velikostí špendlíkové hlavičky až po velikost fazole.Může z vás vyjít i množství žluči připomínající mazut.Můžete si dát ještě očistný klystýr.
Je důležité, aby první jídlo tvořilo asi půl litru šťávy (mrkev nebo jablko s červenou řepou v poměru 1:5), která játra propláchne.Teprve potom si můžete dát salát, nebo kaši uvařenou ve vodě.